De Witte Roos

Stichting De Witte Roos werd in 1994 opgericht door Ruud Verstraaten, eigenaar van boekhandel Het Verboden Rijk en Tjitske de Hey, directeur van de bibliotheek. Zij werden sponsors en adviseurs van een bestuur met literatuurliefhebbers met Jan Verlaan als eerste voorzitter/interviewer. Er werd een programma gemaakt met spraakmakende ontmoetingen met schrijvers.
Marcel Möring, winnaar van de AKO Literatuurprijs 1993 voor ‘Het grote verlangen’, was in 1994 de eerste gast en trok 350 bezoekers. Het jaar daarop was er een avond met Remco Campert. In 1997 was Gerard Reve gast in een bijzonder programma met veel schrijvers – waaronder Jef Rademakers – rondom het Boekenweekthema Mijn God!
De Witte Roos was vanaf het begin een groot succes, de avonden werden bezocht door honderden liefhebbers van literatuur.
Helaas is de belangstelling momenteel heel wat minder. Wellicht is er minder behoefte om schrijvers te ontmoeten en er wordt er sowieso minder literatuur gelezen. Vandaar dat we tegenwoordig ook non-fictieschrijvers als journalisten, historici, biografen, sociologen programmeren.
Dat de verkoop van boeken weer aan het stijgen is geeft weer moed.
Een greep uit de vele gasten: Gerard Reve, Jef Rademakers, Herman Brusselmans, Marion Bloem, Jan Siebelink, Kader Abdollah, Ilja Leonard Pfeijffer, Peter Buwalda, Thomas Rosenboom, Franca Treur, Carolijn Visser [reisauteur], J. Bernlef, Kees van Beynum, Frank en Maarten Meester[filosofie], Bas Haring [filosofie], Daan en vader Arend-Jan Heerma van Vos, Wim Daniels, Joke Hermsen [filosofie], Ellen Deckwitz [poëzie], Esther Gerritsen, Jan Brokken, Annejet van der Zijl [biografie], Alexander Munninkhof, Bert Wagendorp, Alex Boogers, Joris Luijendijk, Frank Westerman, Dimitri Verhulst, Özcan Akyol, Judith Koelemeijer, Annegreet van Bergen, Griet Op de Beeck, Annelies Verbeke…
De stichting – met uitsluitend vrijwilligers – heeft als doel het bevorderen van kennis van literatuur en het stimuleren van lezen met de organisatie van ontmoetingen met schrijvers.De stichting richt zich, in samenwerking met scholen, op jeugd & jongeren en volwassenen.
De Witte Roos is de enige literaire stichting in West-Brabant en trekt dan ook publiek uit de gehele regio.Vaste partners van De Witte Roos zijn boekhandel Quist in Bergen op Zoom, Bibliotheek West-Brabant en de landelijke stichting De Schrijverscentrale te Amsterdam.
Zij zijn betrokken bij de advisering, bemiddeling, programmering en organisatie. De bibliotheek stelt het Parrotia Podium ter beschikking voor de activiteiten. Boekhandel Quist richt bij elke avond een pop-up boekhandel in, zodat schrijvers hun boeken kunnen verkopen en signeren.
Doel en doelgroepen: De Witte Roos wil met een gevarieerde programmering een breed publiek interesseren voor lezen en literatuur door het organiseren van ontmoetingen met schrijvers. Verder worden landelijke themamaanden / weken gevolgd om de actualiteit en inhoud van onze projecten te versterken. Het meeliften op landelijke publiciteit vergroot het publieksbereik.

Vrienden van de Witte Roos

We zijn op zoek naar Vrienden; zij ondersteunen ons werk en betalen daarvoor een kleine jaarlijkse bijdrage. Dat kan vanaf € 50. Zij hebben invloed op het programma en krijgen korting op de entree. Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Vrienden’.